Zveme Vás na Tibetský večer

10.03.2014 18:00

10. březen je připomínán jako Den Tibetu. Královéhradecká pobočka lidskoprávní organizace Amnesty International letos přichystala promítání dokumentu „Palčivá otázka: Proč se Tibeťané uchylují k sebeupalování?“, dále workshop s tematikou lidských práv v Tibetu, hudební vystoupení Jakuba Drymla ze skupiny Mother´s Angels a podepisování dopisu za tibetského vězně svědomí.

 

 

10. března 1959 čínská armáda násilně potlačila povstání Tibeťanů proti čínské okupaci a Jeho Svatost dalajlama odešel do exilu. V tento den si lidé v mnoha zemích světa připomínají situaci Tibetu a projevují mu podporu. Amnesty International ČR pořádá tradičně shromáždění před čínskou ambasádou v Praze a na něj navazující akce. Královéhradecká dobrovolnická pobočka Amnesty International se ke Dni Tibetu připojí i letos.

 

Obecné informace:

Svoboda projevu, vyznání, sdružování a shromažďování je v Tibetu výrazně omezována. Tibeťané podezřelí z předávání informací o porušování lidských práv jsou často stíháni kvůli vágnímu ustanovení trestního zákoníku o „ohrožování státní bezpečnosti“, „podvracení“, „separatismu“ nebo „vyzrazení státních tajemství“. Běžnou praxí je blokování mobilních operátorů nebo tibetsky psaných webových stránek, zejména okolo citlivých výročí, jako je právě 10. březen. Mezi výrazy cenzurované na celém území Číny patří mimo jiné „svoboda“, „lidská práva“, „Tibet“ nebo „Amnesty International“.

 

V Číně je trvale vězněno okolo tisíce Tibeťanů z čistě politických důvodů. Mnoho z nich bylo svévolně zajato, mučeno a odsouzeno v procesech, které byly vzdáleny mezinárodním standardům. Vězni jsou v Tibetu často drženi v přeplněných, hygienicky nevyhovujících prostorách a musí vykonávat nucené práce. Mnozí jsou bez jakéhokoli obvinění nebo procesu posláni do zadržovacích institucí, kde jsou nuceni k „převýchově prací“.

 

V Tibetu neustále narůstá počet případů sebeupálení jako protestu proti tvrdým represím čínské vlády. Po sebeupáleních (první provedl mnich Täpa v únoru 2009) následovaly protesty, masová zatýkání, nucená zmizení a pravděpodobně i zabití uskutečněná bezpečnostními složkami. Už nejméně 120 Tibeťanů včetně mnoha buddhistických mnichů a mnišek se od roku 2009 dobrovolně upálilo. Když hořeli, mnozí z nich volali po návratu dalajlamy a svobody pro Tibeťany, někteří vyjádřili stejné požadavky formou písemných prohlášení.

 

Amnesty International Hradec Králové v této souvislosti na Den Tibetu, tedy v pondělí 10. března 2014 ve videokavárně kina Bio Centrál od 18.00 hod. promítne dokument z produkce Tibetské exilové vlády nazvaný „Palčivá otázka: Proč se Tibeťané uchylují k sebeupalování?“.

Poté bude následovat workshop s tematikou lidských práv v Tibetu. Večer zakončí hudební vystoupení Jakuba Drymla, frontmana kapely Mother´s Angels. Účastníci budou mít rovněž možnost podepsat se za konkrétního tibetského vězně svědomí nebo napsat svůj vzkaz Tibetu na modlitební vlaječky.

 

Vstupné dobrovolné.

 

 

—————

Zpět