V Thajsku se urážka majestátu trestá vězením

17.03.2015 14:07

Mladý pár Patiwat Saraiyaem a Pornthip Munkong v roce 2013 na univerzitě v Thammasat inscenoval hru, jejímž hlavním hrdinou byl smyšlený monarcha Wolf Bride. Teď kvůli ní stráví více jak dva roky ve vězení. Podle thajského práva je totiž urážka majestátu trestným činem.

„Je to útok na svobodu projevu. Je otřesné, že byli uvězněni jen kvůli divadelní inscenaci. Od loňského převzetí moci, thajské vojenské orgány používají bezprecedentně urážku majestátu k umlčení kritiky těch, kteří pokojně uplatňují svá lidská práva,“ komentoval rozsudek Rupert Abott, ředitel Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Tichomoří.

Poté, co jim bylo několikrát zamítnuto propuštění z vazby na kauci, se oba po šesti měsících přiznali. Thajské soudy totiž těm, kteří se přiznají, pravidelně snižují tresty. Podle Abotta tak jejich přiznání není možné chápat jako přiznání trestní odpovědnosti.

Těm, kteří jsou zadrženi za urážku majestátu, bývá odepřena možnost propuštění na kauci. Záminkou pro toto jednání je klasifikace jejich činnosti jako záležitost národní bezpečnosti. Editor Somyot Prueksakasemsuk byl za urážku majestátu odsouzen v roce 2013. O propuštění na kauci žádal celkem šestnáctkrát, ale bezvýsledně.

"Amnesty International považuje ty, kteří byli uvězněni pouze za pokojné vyjádření svých názorů, za vězně svědomí. Měli by být proto okamžitě a bezpodmínečně propuštěni," uzavřel Rupert Abott. Tento rozsudek je dalším dokladem porušování svobody projevu ze strany thajské vojenské vlády.

—————

Zpět