Úspěchy loňského maratonu psaní dopisů

14.12.2011 14:25

Ten letošní už máme celkem úspěšně za sebou, ale není vůbec od věci si připomenout ještě úspěchy toho loňského. Řeč je o maratonu psaní dopisů, který každoročně probíhá přímo na Den lidských práv (10. prosince) nebo v dny přináležející.

Po loňském maratonu zaznamenala Amnesty International dobrou odezvu od všech adresátů, situace každého jednotlivce i komunity se více či méně zlepšila. Uveďme tři konkrétní příběhy:

Již v prosinci 2010 byl propuštěn Femi Peters, opoziční politik z Gambie. Při té příležitosti poděkoval nejen za intervenci v jeho případu, ale i za to, že se díky mobilizaci aktivistů podařilo upozornit na mnoho případů porušování lidských práv v Gambii. Jeho syn tehdy prohlásil: „Chtěl jsem k Vánocům laptop, ale dostal jsem zpátky svého tátu. Byl to ten nejlepší dárek všech dob.“

Bojovnice za ženská práva v Guatemale Norma Cruz se díky dopisům, které bombardovaly místní úřady, konečně dočkala větší pozornosti. Aktivistka trpěla pronásledováním a výhružkami, po maratonu ale výhružky ustaly a viník byl exemplárně potrestán. "Ráda bych našla cestu poděkovat zvlášť každému jednotlivci, který si našel čas na napsání dopisu," řekla Norma Cruz.

Tuniský mladík Saber Ragoubi čekal ještě před rokem v cele smrti na výkon nejvyššího trestu, a to za příslušnost k teroristické organizaci, která mu nikdy nebyla prokázána. V březnu byl v rámci amnestie propuštěn a nyní je z něj šťastný novomanžel. Jeho otec děkoval Amnesty International za akce, které k Saberovu propuštění přispěly, a také za dopisy solidarity, které celé rodině dodávaly víru. 

 

—————

Zpět