Setkání s venezuelským velvyslancem

11.08.2009 20:16

 

Minulý týden jsme měli příležitost osobně pohovořit s venezuelským velvyslancem panem Víctorem Juliánem Hernándezem Leónem v reakci na urgentní apel, jehož kopii jsme mu zaslali. Šlo o případ Alexandry Hidalgo (viz foto), za kterou jsme se podepisovali na hradeckém hudebním festivalu Na jednom břehu. Mimo venezuelského velvyslanectví v ČR jsme dopis odeslali též venezuelskému ministrovi vnitra a současně spravedlnosti Tareku El Aissamimu a i samotné Alexandře Hidalgo.

Její případ nebyl dosud uspokojivě právně uzavřen. V květnu roku 2004 byla tato žena unesena o poté sedm hodin opakovaně znásilňována svým bývalým manželem/plukovníkem Ivanem S. Riverem a dalšími pěti muži. Rivero byl po čtyřech měsících propuštěn na svobodu, aniž by byl postaven před soud. Ihned se začal skrývat a Alexandra se tak dnes bojí nejen o sebe, ale i o svoje děti. V dubnu loňského roku ho zahlídla před svým domem.

Pan velvyslanec uznal závažnost případu. Současně však upozornil, že Venezuela učinila v posledních letech veliký pokrok v ochraně práv žen a nyní se v této oblasti může pyšnit vyspělými zákony. Zároveň se vyjádřil, že je potřeba vnímat informace z různých zdrojů a vytvořit si tak objektivní pohled na věc. Lze však podotknout, že něco jiného je legislativa a něco jiného její vymahatelnost, jak můžeme usuzovat i z případu Alexandry Hidalgo.

Panu velvyslanci jsme zároveň předali zprávu Amnesty International o stavu lidských práv ve Venezuele za loňský rok (podmínky ve věznicích, špatná kontrola zbraní, pronásledování novinářů, aktivistů atd.). Důkazem toho, že naše dopisy jsou pečlivě čteny, budiž to, že pan velvyslanec si všiml, že mezi českými jmény jsou mezi podepsanými i dva Jihoameričané. Skutečně - jednalo se o brazilské hudebníky žijící v Berlíně. Jim za podpis a panu velvyslanci za přijetí ještě jednou srdečně děkujeme.

—————

Zpět