Série promítání v čajovně Karavana

29.03.2016 20:00

Ve spolupráci s čajovnou Karavana jsme připravili několik promítání lidskoprávních dokumentů. Po filmech Persepolis a China Blue nás nyní čeká zhlédnutí snímku Nezávislá mysl, který se věnuje tématu svobody slova. Jeho promítnutí je naplánováno na úterý 29. března od 20.00 hodin. Čajovna Karavana se nachází na Velkém náměstí v HK.

Film Nezávislý duch se zabývá právem na svobodu projevu. Přináší osm případů lidí z různých částí světa, kteří jsou za vyjadřování svých názorů pronásledováni a trestáni. Jaké to je, když vám za zpěv a hraní divadla hrozí vězení a mučení, za projevení sexuální svobodomyslnosti veřejné odsouzení, za kreslení karikatur dlouholeté vězení? To jsou otázky, na které přináší odpověď filmař Rex Bloomstein. Na to, kde a zdali vůbec má svoboda projevu své hranice, si musí udělat úsudek divák sám. Není těžké vcítit se do kůže nespravedlivě vězněných, ale těžší je zaujmout postoj třeba k případu Davida Irvinga, který popírá holocaust, nebo baskické rockové skupiny, která zesměšňuje oběti teroristické organizace ETA.

Film získal několik prestižních ocenění na mezinárodních festivalech.

Po skončení filmu budete moci podepsat dopis Amnesty International za vietnamského bloggera Nguyen Huu Vinha, který od května 2014 sedí ve vězení za „zneužívání demokratické svobody“ na politických blozích. Také se pokusíme vyvolat diskuzi o svobodě slova.

Informace o filmu:

NEZÁVISLÝ DUCH

Délka: 1 hod a 30 minut

Jazyk: různé s českými titulky

Rok výroby: 2008 (režie: Rex Bloomstein)

—————

Zpět