Rusko a homofobní zákon v praxi

26.11.2014 20:54

Přibývající útoky, represe, strach a nejistota, ale také nezdolný aktivista. To vše jsou následky zákona, který má zabránit propagaci homosexuality mezi mládeží. Zákon namířený proti homosexuálům platí v Rusku více než rok. Jak moc zasahuje do života místní LGBT komunity?

O zákonu, který zakazuje jakoukoliv propagaci jiných než tradičních sexuálních postojů u nezletilých a který vrací ruskou společnost zpět před rok 1993, informuje Amnesty International již od jeho vzniku. Zákon se vztahuje jak na jednotlivce, tak i na organizace. V překladu tedy na všechny gaye, lesbičky, bisexuály a transsexuály, kteří se pouze snaží být sami sebou a pak také na všechny organizace, které bojují za lidská práva a tedy i proti diskriminaci LGBT lidí.
Problém zákona pak spočívá v tom, že ona "propaganda" nemá žádnou právní definici, jakýkoliv projev ze strany LGBT lidí tak může být chápán jako nedovolené šíření informací o netradičních sexuálních postojích. „Pojem "propaganda homosexuality" je velmi těžké definovat, není tak jasné co vše pod ním může být zahrnuto. Pokud jste gay a otevřeně o tom hovoříte, pak to v podstatě může být chápáno jako propaganda,“ popisuje Polina Adrianova ředitelka petrohradského LGBT sdružení Coming Out. Velký problém pak také nastává u párů stejného pohlaví, které vychovávají děti. Vše co udělají doma před svými dětmi, je vlastně porušením zákona.
Důsledkem tohoto zákona však není jen strach a několik zatčení, ale především pak vzrůstající homofobní násilí, kterému dal tento zákon svým způsobem zelenou. Na mnoha akcích pořádaných LGBT lidmi došlo k napadení jejich účastníků. Policie pak většinou namísto zásahu proti útočníkům zasáhla proti obětem. To je i případ Kirilla Kalugina, který jak v roce 2013 tak i letos na Den výsadkářů neváhal roztáhnout duhovou vlajku a postavit se za svá práva. Výsledkem bylo napadení Kirilla výsadkáři a jeho následné zatčení policií.
Rusko tento zákon ospravedlňuje ochranou nezletilé mládeže. Jenže v praxi zasahuje i tam, kde o žádnou mládež zdaleka nejde. Názorným příkladem jsou problémy, které provázely letošní ročník Queerfestu pořádaný sdružením Coming Out. Již od prvního dne probíhaly konflikty mezi pořadateli, policií a homofobním davem. Policie dvě hodiny před zahájením z bezpečnostních důvodů uzavřela budovu. Organizátoři tedy vše přesunuli na jiné místo, zde je však čekalo dvacet aktivistů v čele s petrohradským politikem a virtuálním homofobem Vitalijem Milonovovem. Došlo ke střetu, při kterém byli organizátoři a účastníci festivalu napadeni škodlivou dezinfekční tekutinou a plynem. Další večer došlo ke zkrácení programu kvůli hrozbě bombového útoku. „Za šest let pořádání festivalu jsme nikdy nezažili tak důsledný a organizovaný útok na naši svobodu shromažďování a projevu. Místo toho, aby policie zajišťovala ochranu veřejného pořádku tím, že nám poskytne ochranu, použije jej jako záminku k přerušení akce,“ popisuje Polina Adrianova.
Podle Amnesty International je obrana práv LGBT komunity klíčovou součástí ochrany lidských práv v Rusku. Všichni Rusové by měli mít možnost být tím, kým jsou, a mít milující, konsensuální vztahy s osobou, kterou si svobodně vyberou. Beze strachu, že budou napadeni nebo obviněn z účasti na "propagandě".

—————

Zpět