Postavit se za práva ohrožených dětí má smysl

29.10.2014 18:28

Pákistánská školačka Malala Júsufzaiová a indický aktivista Kaliáš Satjárthí, nositelé letošní Nobelovy ceny míru jsou skvělou inspirací pro všechny, kteří věnují svůj čas na boj za práva dětí a mládeže.

„Výbor Nobelovy ceny uznal touto volbou zásadní význam dětských práv pro budoucnost našeho světa. Volba vítězů ukazuje, že se jedná o záležitost, která záleží na nás všech, bez ohledu na to kolik nám je, jakého jsme pohlaví či z jaké země jsem a jaké náboženství vyznáváme, “ komentoval událost generální tajemník Amnesty International Salil Shetty. Dodal také, že jejich ocenění je cenou pro všechny, kteří každodenně vyvíjí úsilí za boj na vzdělání a životní podmínky dětí po celém světě.

Sedmnáctiletá Malala Júsufzaiová již několik let bojuje za práva dívek na vzdělání. Kvůli tomu se také stala terčem útoku radikálů z Talibanu. Na cestě domů ze školy zastavili její autobus a Malalu střelili do hlavy a krku. Malala byla převezena do Velké Británie, kde se díky péči místních doktorů ze svých zranění zotavila. Do rodného Pakistánu se kvůli hrozbě dalších útoků na její osobu raději nevrátila, spolu se svojí rodinou žije v Birminghamu. „Malala je silným příkladem, který inspiruje lidi po celém světě. Odvaha, kterou projevila tváří v tvář nepřízni osudu je skutečnou inspirací. Její činnost je symbolem toho, co opravdu znamená postavit se za svá práva – s jednoduchým požadavkem splnit základní lidské právo na vzdělání,“ uvedl Salil Shetty.

Stejně tak oceňuje práci Kaliáše Satjártího: „Kaliáš zasvětil svůj život na pomoc milionům dětí v Indii, které jsou drženy v otroctví a nuceny pracovat v hrozných podmínkách. Jeho ocenění je uznáním neúnavné, desetiletí trvající kampaně aktivistů občanské společnosti proti obchodování s dětmi a dětské práce v Indii.“ Satjártí v roce 1980 pověsil na hřebík kariéru elektroinženýra a od té doby formou pokojných protestů bojuje proti zneužívání dětí v Indii.

"Na osobní úrovni, jsem rád, že cenu dostali dva lidé, které znám a obdivuji. Kailáš je starý přítel a kolega aktivista za lidská práva. Rovněž pro mě bylo velkou poctou hostit Malalu, když loni obdržela od Amnesty International ocenění Velvyslanec svědomí," uzavřel Shetty.

—————

Zpět