Poslali jsme už 100. urgentní apel

15.12.2011 13:07

Dovolte nám podělit se s Vámi o na první pohled nevýraznou, a přesto významnou událost. Byli bychom neradi, pokud by Vám, podporovatelům Amnesty International a lidských práv, uniklo, že Česká pošta tento týden z Hradce Králové odeslala náš jubilejní 100. urgentní apel. Stalo se tak v rámci maratonu psaní dopisů, při kterém se naše skupina letos podepisovala za zrušení koncentračního tábora Yodok v Severní Koreji, vyšetření smrti Natalie Estěmirové v Rusku, propuštění vězně svědomí Filepa Karmy v Indonésii, nový spravedlivý proces s odsouzenou na smrt Fatimou Badi z Jemenu i slyšení pro Christi Cheramie z USA, která byla odsouzena k doživotí v 16 letech bez jakékoliv možnosti propuštění v budoucnu.

Kam že oněch 100 apelů směřovalo? Do 42 zemí světa, například do Uzbekistánu, Ruska, Súdánu, Číny, Kamerúnu, USA, na Kubu, Haity, do Venezuely, Běloruska, Severní Koreji, Egypta, Srbska, Mexika, Barmy, Saudské Arábie, Íránu, Ázerbájdžánu... Celkem se jedná o 327 jednotlivých dopisů, na kterých jsme napočítali 2350 podpisů! Tímto Vám děkujeme za podporu.

Ptáte se, jestli to bylo k něčemu dobré? Tak tady máte alespoň stručnou odpověď:

Barmská vláda nedávno propustila 300 politických vězňů, mezi nimi i populárního komika a disidenta Zarganara. Do Barmy jsme za dobu trvání naší hradecké pobočky odeslali 18 dopisů, z toho se 12 týkalo přímo Zarganara.

Významný ázerbajdžánský novinář Eynulla Fatullayev byl 26. května 2011 po udělení prezidentské milosti propuštěn z vězení a dnes je opět doma se svou rodinou. Fatullayev byl odsouzen za pomluvu po napsání dvou článků, které zpochybňovaly oficiální zprávy o masakrech ázerbájdžánských civilistů v městě Khojaly, k nimž došlo v roce 1992 během války o Náhorní Karabach mezi Ázerbájdžánem a Arménií. Byl odviněn i z terorismu, jelikož publikoval článek, který kritizoval ázerbájdžánskou zahraniční politiku. „Jsem velice šťastný, že jsem byl propuštěn, a nesmírně vděčen Amnesty International, která mě od počátku podporovala. Myslím si, že jste mě zachránili,“ řekl Fatullayev, za kterého jsme poslali nejeden dopis.

Jiný novinář, za něhož jsme se podepisovali, súdánský opoziční žurnalista Abuzar Al Amin, který byl za publikaci svých článků původně odsouzen k pěti letům vězení, byl propuštěn v létě tohoto roku.

 

—————

Zpět