Píšeme znovu vietnamskému ministrovi zahraničí

31.03.2011 16:18

Na den lidských práv v roce 2009, tedy 10. prosince, jsme se na benefiční párty podepisovali za vietnamského katolického kněze a aktivistu Nguyena Van Lyho, který byl za vyjadřování svých demokratických názorů ve vězení, a to i přesto, že v kriminále utrpěl mozkovou příhodu, po níž částečně ochrnul. Na tento apel se nám podařilo nasbírat 47 podpisů.

O pár měsíců později - věříme, že i zásluhou tohoto dopisu - tedy přesně 15. března 2010, mu byl jeho osmiletý trest za "rozšiřování protistátní propagandy" na 12 měsíců přerušen, aby se mohl řádně léčit. Nyní mu však hrozí opětovný návrat do vězení, což je vzhledem k tomu, že jde o vězně svědomí, navíc vážně nemocného, velice nepříjemné. Proto znovu píšeme ministrovi zahraničí Vietnamské socialistické republiky panu Pham Gia Khiemovi a v kopii též panu velvyslanci v Praze. 

Jsme rádi, že tento dopis můžeme napsat ve svém rodném jazyce, neboť ministr Pham Gia Khiem studoval v 70. letech v Československu a umí česky. Chcete-li se pod tento dopis také podepsat, stavte se v pondělí 4. dubna v 18.00 hod. ve Sluneční čajovně.   

 

 

 

—————

Zpět