Jubilejní 200. apel odeslán

31.10.2014 22:38

740 dopisů se 3800 podpisy. To je výsledek činnosti Amnesty International Hradec Králové od našeho založení v květnu 2009. Nebo lépe řečeno výsledek činnosti všech, kteří se aktivně zapojili a připojili svůj podpis pod jeden z našich dosavadních dvou stovek urgentních apelů.

Urgentní apel je jednotlivý případ, za nějž se podepisujeme, obvykle konkrétní vězeň svědomí. Tento apel posíláme na několik adres, takže dopisů je ve finále 740.

Poslali jsme je do desítek zemí, například do Ázerbájdžánu, Ruska, Uzbekistánu, Číny, Súdánu, Barmy, Kamerúnu, USA, na Kubu, Haity, do Venezuely, Běloruska, Severní Koreji, Egypta, Srbska, Mexika, Saudské Arábie, Íránu, Iráku, Afghánistánu, Spojených arabských emirátů, Sýrie, Gambie, Kolumbie atd.

Srdečně děkujeme všem, kteří přidali jeden ze zmiňovaných 3800 podpisů. Také děkujeme všem přispěvatelům, díky nimž jsme mohli zaplatit poštovné. Těšíme se na další spolupráci.

Zde je ukázka vašich úspěchů:

Barmská vláda propustila již skoro všechny politické vězně. Už v roce 2011 byl propuštěn disident Zarganar. Do Barmy jsme za dobu trvání naší hradecké pobočky odeslali 56 dopisů, z toho se 12 týkalo přímo Zarganara.

Súdánský opoziční žurnalista Abuzar Al Amin, který byl za publikaci svých článků původně odsouzen k pěti letům vězení, byl propuštěn v létě 2011.

Femi Peters, opoziční politik z Gambie, byl po necelém roce vězení propuštěn, a to na Den lidských práv roku 2010. Pravděpodobným důvodem byla masivní dopisová kampaň Amnesty International.

Prahu nedávno navštívil běloruský disident Ales Bialacki. V říjnu 2011 byl odsouzen na 4,5 roku do vězení. V červnu 2014 byl propuštěn. Za jeho propuštění jsme z Hradce Králové odeslali pět dopisů.

—————

Zpět