Dobré zprávy z Číny i z Běloruska

17.07.2012 14:05

Nemocný vyznavač Falun Gongu je od dubna na svobodě

Podle zprávy, kterou vydala Amnesty International 12. července 2012, byl již 1. dubna letošního roku z vězení propuštěn pan Čou Siang-jang (Zhou Xiangyang), vyznavač duchovního hnutí Falun Gong.

Brněnská skupina AI se k akcím za jeho propuštění připojila letos v únoru bleskovou peticí, která byla reakcí na zprávy o jeho špatném zdravotním stavu. Dopisy, ke kterým své jméno připojilo 140 lidí včetně profesora Jana Sokola, bývalého ministra zahraničí Jana Kavana či bývalých vězňů svědomí z dob socialistického Československa Petra Uhla, Jiřího Gruntoráda a Anny Šabatové, putovaly tehdy do rukou čínských úřadů s tímto vzkazem: „Muž praktikující Fa-lun-kung, Čou Siang-jang, se údajně na pokraji smrti nachází ve vězeňské nemocnici ve věznici Kang-pej ve městě Tchien-ťin. Vyzýváme čínské úřady, aby ho propustily ze zdravotních důvodů.“

Amnesty International děkuje všem, kteří se k akcím na jeho podporu připojili. Chcete-li se připojit k bleskovým peticím, přejděte sem.

V dubnu byl propuštěn i jiný vězeň svědomí, pan Andrej Sannikov. Za tohoto běloruského prezidentského kandidáta a od roku 2010 politického vězně jsme 25. listopadu 2011 poslali z Hradce Králové dopis přímo prezidentu Lakašenkovi a dalším odpovědným běloruským činitelům.

 

—————

Zpět