Dobrá zpráva z Papuy-Nové Guiney

07.05.2013 12:00

 

Papua-Nová Guinea: Tři ženy ohrožené kvůli údajnému „čarodějnictví“ jsou už v bezpečí

Získali jsme dobrou zprávu o osudu tří žen, které byly na Papuy-Nové Guiney týrány a zadržovány skupinou obyvatel kvůli údajnému „čarodějnictví“. Za jejich ochranu se v Hradci Králové u našeho stánku podepisovali lidé na Středoevropském jazzovém mostě 1. května.

Všechny tři ženy jsou již na svobodě a dostává se jim potřebné péče. Vrchní policejní inspektor z Bougainville, který byl jedním z adresátů našeho dopisu, se podle této zprávy osobně zúčastnil vyjednávání o propuštění žen na svobodu.

Signatáři dopisu mimo jiné žádali, „aby bougainvilleská policie využila všech vhodných prostředků k zajištění bezpečného propuštění“ oněch tří žen, které byly nezákonně zadržovány ve vesnici Lopele. O tom, jak vážné bylo jejich ohrožení, vypovídají nedávné případy brutálního mučení, upalování a stínání žen podezíraných z provozování magie.

Další dobrou zprávou je, že předseda vlády Papuy-Nové Guiney přislíbil zrušení „čarodějnického zákona“, který umožňuje ukládat nižší tresty lidem obviněným z vraždy člověka podezíraného z provozování magie. Vládním činitelům je však třeba jejich sliby nadále připomínat.

 

—————

Zpět