Dobrá zpráva z Běloruska

13.11.2013 19:28
 
Běloruský psychiatr, který byl kvůli kritice systému lékařské péče sám nedobrovolně léčen na psychiatrii, byl propuštěn. Dopis na jeho obranu jsme odeslali i my z Hradce Králové.

Postnov byl 30. září propuštěn do ambulantní péče. Diagnóza „psychopatická porucha osobnosti spojená s nutkáním k napadání státních orgánů“ je však stále platná, a psychiatr tak může v případě dalších kritických výro...ků čelit dalšímu „léčení“.

Igor Postnov, který pracuje ve vitebském regionálním středisku pro psychiatrickou léčbu a léčbu drogových závislostí, publikoval během posledních 18 měsíců na YouTube řadu rozhovorů kritizujících vládní politiku a řízení zdravotnictví ve Vitebsku. V rozhovorech upozornil na takové záležitosti, jako jsou lékařské omyly a zneužívání finančních prostředků. V roce 2013 kritizoval, že policie používá testy určené pro psychiatrické pacienty vůči bezdomovcům a tulákům.

Dne 16. srpna se psychiatrická komise v jeho nemocnici usnesla, že si jeho stav žádá nedobrovolné psychiatrické léčení, a 21. srpna pak vitebský regionální soud rozhodl za zavřenými dveřmi o tom, že má být podroben vynucené léčbě. Ve výroku soudu stálo, že muž potřebuje lékařskou péči kvůli „trvalým bludům“.

—————

Zpět