Den lidských práv se blíží

10.12.2013 18:00

10. prosinec je po celém světě znám jako Den lidských práv. Královéhradecká pobočka lidsko-právní organizace Amnesty International letos přichystala promítání dokumentu o známé ruské novinářce Anně Politkovské, která byla před sedmi lety zavražděna. Do Hradce Králové zavítá jako host senátor a novinář Jaromír Štětina, který situaci v Rusku dlouhodobě sleduje. Součástí tohoto významného dne bude rovněž podepisování dopisů za konkrétní vězně svědomí.

 

Všechny výše uvedené aktivity se odehrají v úterý 10. prosince od 18.00 hod. ve videokavárně kina Bia Centrál. Večer bude zahájen promítáním dokumentu Anna v přední linii, který zapůjčí společnost Člověk v tísni v rámci programu „Promítej i ty!“. Diváci zhlédnou příběh odvážné novinářky týdeníku Novaja gazeta, která se nebála otevřeně kritizovat ruskou vládu za její postup ve válce v Čečensku. Během opakovaných cest do Čečenska a rozhovorů v Moskvě, Beslanu a na dalších místech Ruské federace vznikla unikátní výpověď o nesmyslném konfliktu a osobní statečnosti ženy, která se nebála říkat to, co opravdu viděla. Divák se díky výjimečným záběrům stává svědkem čečenské tragédie a je konfrontován s těžko uvěřitelnými příběhy o zabíjení a zmizení nepohodlných osob. Sama Anna Politkovská byla 7. října 2006 ve výtahu v moskevském paneláku, kde žila, čtyřmi výstřely zavražděna.

Po promítání proběhne přednáška Jaromíra Štětiny, jehož byla Anna Politkovská novinářskou kolegyní a také osobním přítelem. Jaromír Štětina navštívil jako válečný zpravodaj mnoho zemí a posílal reportáže také z Čečenska. Mluvit bude o situaci lidských práv v Rusku.

Jaromír Štětina přislíbil na stejné téma také přednášku pro studenty Univerzity Hradec Králové, kterou bude hostit Katedra politologie Filozofické fakulty UHK a která začíná od 15.00 hod.

V průběhu celé akce budou mít zájemci možnost sami podpořit nespravedlivě vězněné lidi ve světě. Amnesty International totiž připraví Maraton psaní dopisů. Přichystán bude například dopis do Etiopie za novináře Eskindera Negu, který si odpykává 18letý trest odnětí svobody za své články kritizující vládu. Dalším dopisem budete moci podpořit vězněné protestující, kteří se v květnu 2012 před inaugurací ruského prezidenta Vladimira Putina zúčastnili pokojné demonstrace na moskevském Blatném náměstí.

Dopisové akce, které jsou celosvětově organizovány Amnesty International, vedou ke zlepšení situace dotyčných vězňů svědomí v cca 30 procentech případů.

Vstup je zdarma.

 

—————

Zpět