Čína: zásah proti aktivistům

04.03.2015 21:01

Čínská policie zasáhla proti příznivcům muže, jenž je souzen za zabití dvou členů demoličního gangu, který zaútočil na jeho dům a napadl jeho rodinu.

 

Fan Mugen čelí obvinění ze zabití dvou členů demoliční čety, kteří spolu s dalšími vtrhli v roce 2013 do jeho rodného domu. K celému incidentu došlo kvůli velkému developerskému projektu - Fan a jeho rodina se odmítli odstěhovat a přijmout za svůj jiný dům, který považovali za nedostatečnou kompenzaci. Přesto demoliční četa vtrhla do jeho domu. Fan opakovaně volal na policii s žádostí o pomoc, policejní hlídka nakonec dorazila, ale útok se jí nepodařilo zastavit. Při útoku byla zraněna jeho žena, Fan a jejich syn utrpěli zranění hlavy. Na svoji obranu tedy vytáhl nůž, kterým nakonec dva členy demoliční čety usmrtil. Svůj čin tedy popisuje jako sebeobranu, přesto je obviněn z úmyslného ublížení, za které může být vynesen trest smrti.

Celý případ sledují stovky aktivistů a Fanových příznivců, kteří věří v jeho nevinu. Na tři sta z nich se shromáždilo před soudem, kde měl probíhat proces. Proti nim se postavily desítky policistů, kteří blokovali přístup k budově. Nejméně pět aktivistů policie zatkla a administrativně zadržela. Navíc došlo k napadení Fanova syna soudními úředníky a Fanův právník Wang Yu byl před procesem najednou dočasně zadržen.

"Tenhle proces bude pro orgány modelovým příkladem, který ukáže, jestli právní řád může stát nad partikulárními zájmy. Zdá se, že policie, místní úřady a soudy udělají vše pro to, aby zabránily Fanovi v plné obraně. Je vysoce nepravděpodobné, že proběhne spravedlivé soudní řízení," řekl William Nee, čínský výzkumník Amnesty International. Soud například odmítá přijmout důkaz o zranění Fanovy ženy, který je podle právníků klíčový, aby mohlo být uznáno, že Fan jednal v sebeobraně.

"Prezident Xi Jinping opakovaně vyzval soudy, aby nezávisle a spravedlivě rozhodly v případech, jako je tento. Zdá se, že jeho slova na místní úrovni nepadají na úrodnou půdu," doplnil William Nee.

Již v roce 2012 Amnesty International zveřejnila zprávu popisující vzestup nuceného vystěhovávání po celé Číně, která mimo jiné popisuje bití a věznění těch, kteří byli nuceni svoje domovy opustit. Celý případ tak znovu dokládá, jak velký problém pro čínské občany představuje toto násilné vystěhovávání.

—————

Zpět