Zarganar a další propuštěni! Pomohly naše dopisy?

12.10.2011 16:25

Podle agentury Mediafax dnes barmská vláda propustila na 300 politických vězňů, mezi nimi i populárního komika a disidenta Zarganara. Národní liga pro demokracii (NLD) disidentky Aun Schan Su Ťij, která byla loni propuštěna po 15 letech domácího vězení, má zatím potvrzeno více než 120 propuštěných politických vězňů. "Pokud víme, propuštěno bylo asi 120 politických vězňů. Stále seznam doplňujeme," uvedl mluvčí NLD Njan Win. Za mřížemi zůstává nejméně 1800 politických vězňů. Mnoho "vězňů svědomí" dostalo dlouholeté tresty a ve vězení se stali terčem "mučení a dalších forem krutého, nelidského a ponižujícího zacházení", uvedla Amnesty International.

"Je to zklamání," řekl Benjamin Zawacki z thajské pobočky AI pro Barmu. "S ohledem na spíše rychlé a kvalitní kroky, které se udály za posledních několik měsíců, jsme měli důvod očekávat, že dnešní propouštění bude mnohem početnější."

Královéhradecká skupina Amnesty International však propuštění vězňů s radostí vítá. Do Barmy jsme za dobu trvání naší pobočky odeslali celkem 18 dopisů, z toho se jich 12 týkalo přímo Zarganara. Tohoto barmského herce a odvážného bojovníka za lidská práva odsoudily úřady na 59, respektive po snížení na 35 let do vězení! „Provinil“ se tím, že po řádění cyklónu Nargis veřejně kritizoval vojenskou juntu a distribuoval pomoc zasaženým spoluobčanům.   

 

 

—————

Zpět