Podpořte nositele Nobelovy ceny míru

23.02.2011 16:27

Autor Charty 08 a aktivista hájící lidská práva. Takový je loňský laureát Nobelovy ceny míru Liou Siao-po. Podpořte ho společně s Amnesty International.

54letý čínský vědec a aktivista, který cenu získal za výjimečný přínos k obraně lidských práv, se o svém ocenění dozvěděl ve vězeňské cele. Před rokem byl odsouzen k 11 letům vězení za údajné „podněcování k podvracení státní moci“. Liou je předním kritikem čínské vlády, který vyzývá k ochraně lidských práv a demokratizaci v Číně.

Liou Siao-po je také spoluautor textu Charty 08. Tento dokument volá po právní a politické reformě, která by v nejlidnatější zemi vedla k demokratickému systému a respektu vůči lidským právům. Chartu původně podepsalo zhruba 300 čínských vědců, právníků i oficiálních představitelů. Dokument měl být představen při příležitosti Dne lidských práv 10. prosince 2008. Liou byl zatčen již 8. prosince 2008.

Nobelova cena skončila ve správných rukách. Doufáme, že připoutá pozornost k boji za základní svobody a ochranu lidských práv, který Liou a mnozí další aktivisté v Číně vedou.

Podepište petici na: https://www.amnesty.cz/denlidskychprav/

—————

Zpět