Padesátý apel do světa odeslán!

14.04.2010 08:47

Tento měsíc slavíme 1. narozeniny naší skupiny. Jedním z nejdůležitějších plodů našeho ročního fungování je to, že jsme právě v době tohoto výročí odeslali již padesátý urgentní apel. Protože se podle nás jedná o docela významné jubileum, dovolte nám podělit se s Vámi o trochu radosti z níže uvedeného ohlédnutí za tou řádkou dopisů, pod kterými jste byli dost možná podepsáni i Vy.

Celkem bylo adresáty našich dopisů dvacet osm zemí (některé pochopitelně opakovaně). Jmenujme za všechny alespoň Barmu, Venezuelu, Rusko, Vietnam, Čínu, Írán, Irák, Japonsko, USA, Haiti, Burundi, Peru, Ukrajinu, Srí Lanku, Sýrii, Jihoafrickou republiku, Afghánistán, Nizozemsko… Průměrně byly dopisy odeslány na skoro tři (odpovědná) místa, často prezidentovi, ministrům, guvernérům a velvyslancům. To představuje 137 dopisů, na které se nám podařilo sehnat celkem 1341 podpisů! 

I když bychom Vás rádi informovali o všech úspěších, kterých tyto dopisy dosáhly, sledovat podrobně další vývoj všech jednotlivých případů je časově velice náročné. Přesto si za všechny zmínku zaslouží propuštění řady demonstrantů po protestech kolem prezidentských voleb v Íránu, plán snížit počet poprav v Číně nebo nařízení Nejvyššího soudu USA, aby se federální soud ve státě Georgia znovu zabýval případem Troye Davise, který byl odsouzený na smrt. Toto rozhodnutí nejvyšší soudní instance v USA bylo výjimečné.

Festivalová sezóna – ideální doba pro sběr podpisů – pomalu začíná, tak doufáme, že se na stánku někde potkáme!  

 

—————

Zpět