Milost pro Troye Davise zamítnuta

20.09.2011 16:28

Ani přes velký tlak veřejnosti se občas nepodaří uspět v boji za nespravedlností ohrožené jednotlivce. O to hůř, když jde o civilizovaný svět.

Výbor pro omilostnění a podmínečné propuštění amerického státu Georgia dnes zamítl odvolání Troye Davise. Právě jeho případ je ukázkou problematičnosti trestu smrti, která ani s nastupující druhou dekádou 21. století neslábne. Troy Davis, za kterého se podepisovala i naše skupina společně s dalšími lidmi na hudebním festivalu, byl odsouzený v roce 1991 za vraždu policejního důstojníka. Trest smrti soud uložil na základě výpovědí svědků; vražedná zbraň se ovšem nikdy nenašla. Sedm z devíti svědků změnilo svou výpověď a neexistuje žádný fyzický důkaz usvědčující Davise ze spáchání zločinu.    

Bohužel to teď vypadá, že jen velmi málo stojí v cestě tomu, aby stát Georgia popravil potenciálně nevinného muže, a to tuto středu 21. září v 19.00 tamního času. Amnesty International však stále věří, že ještě není pozdě. Proto vyzývá k apelu na okresního prokurátora Larryho Chisolma na tomto odkazu: https://takeaction.amnestyusa.org/siteapps/advocacy/ActionItem.aspx?c=6oJCLQPAJiJUG&b=6645049&aid=516533

On, stejně jako výbor pro omilostnění a podmínečné propuštění amerického státu Georgia, mohou do poslední chvíle výkon trestu zastavit.

 

 

 

 

—————

Zpět