Maraton psaní dopisů máme úspěšně za sebou

03.05.2010 08:37

Ve čtvrtek 29. 4. v devět hodin večer ve Sluneční čajovně na Velkém náměstí v Hradci Králové skončil maraton psaní dopisů za lidská práva. Uspořádala ho královéhradecká místní skupina Amnesty International a IFMSA – nezávislá nepolitická organizace sdružující studenty medicíny. V pondělí se podepisovalo na Lékařské fakultě UK, o den později ve výukovém centru v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové, ve středu na Filozofické fakultě UHK a ve čtvrtek na dvou místech – na Pedagogické fakultě UHK a večer pak ještě ve zmiňované čajovně.

 

Zájemci – pochopitelně převážně z řad studentů – se podepisovali buď na „hromadný dopis“, anebo kdo měl více času, tak přepsal text vlastnoručně na čistý papír. Těch se shromáždilo na čtyřicet a celkem se vybralo 475 podpisů!

Za koho?

Prvním případem je Ali Hussain Sibat – libanonský otec pěti dětí odsouzený k smrti za „čarodějnictví“. Účinkoval v TV show na satelitní stanici Sheherazade, kde dával rady o budoucnosti a její předpovědi. V Saudské Arábii byl zatčen náboženskou policií a obviněn v květnu 2008. V tajném soudním procesu byl odsouzen k smrti 9. listopadu 2009. Dopisy žádají jeho okamžité propuštění.

Druhým případem je Eynull Fatullayev, ázerbájdžánský novinář odpykávající si tříletý trest za kritiku vlády. AI ho považuje za politického vězně. Jeho otci, který se snaží na případ upozorňovat, je vyhrožováno likvidací celé rodiny.

Třetí destinací dopisů je Mexiko. Domorodá mexická obránkyně lidských práv Obtilia Eugenio Manuel dostala 6. března dopis vyhrožující jí smrtí, pokud se bude i nadále angažovat v protestech proti vládě. Žádáme vyšetření těchto výhrůžek a přivedení pachatelů před soud. 

A konečně čtvrtá várka dopisů směřuje do Běloruska. Jedenadvacetiletý běloruský odpůrce vojenské služby Ivan Mikhailau byl odsouzen ke třem měsícům vězení, místo toho, aby mu úřady nabídly náhradní civilní službu, jak stojí v běloruské ústavě a jak o to také Ivan Mikhailau neúspěšně požádal.

 

Poděkování patří všem, kteří vyjádřili svou podporu lidským právům v těchto čtyřech zemích!

—————

Zpět