Írán propustil 140 demonstrantů

29.07.2009 21:41

 

V týdnech, které následovaly po íránských prezidentských volbách, byly zatčeny stovky, či spíše tisíce lidí, kteří se zúčastnili povolebních protestů proti Mahmúdu Ahmadínežádovi. Byly mezi nimi i prominentní osoby včetně akademiků, novinářů a politických aktivistů. Mnozí z nich čelili mučení a hrozily jim nespravedlivé soudní procesy.

Lidé na pěti kontinentech vyjádřili v sobotu 25. července zatčeným demonstrantům solidaritu. Na veřejných shromážděních žádali propuštění těch, kteří ve vězení skončili pouze pro uplatnění svých práv na svobodu projevu. Akce byla globální a podpořily ji nejvýznamnější světové organizace i několik nositelů Nobelovy ceny včetně íránské bojovnice za lidská práva Širín Ebadíové. Počet měst, ve kterých solidární protesty proběhly, vzrostl na 105, mimo jiné třeba v Londýně, Kábulu, Washingtonu i v Praze (viz foto).

 

Mezitím bylo z teheránské věznice Evin propuštěno 140 lidí zavřených za drobnější přestupky při povolebních protestech. Osvobození přichází poté, co nejvyšší vůdce Ajatolláh Alí Chomejní nařídil uzavřít jiné nápravné zařízení, protože se prý nepodařilo ochránit práva zadržených. „Chceme, aby rodiny propuštěných byly za jejich svobodu šťastné,“ sdělil předseda Nejvyššího soudu Íránu ajatolláh Mahmúd Hášimí Šarudí.

 

Právě jemu a íránskému ministrovi vnitra Sádeku Mahsúlímu adresovala naše skupina 22. června urgentní apel, který vyslovil znepokojení nad tím, že mnoho demonstrantů je v nebezpečí mučení a věznění a připomněl jim, že každý člověk má právo svobodně vyjádřit svůj názor.

 

V příštích dnech na stejné adresy pošleme vyjádření díků. Protože však ještě řada protestujících zůstává ve vězení, požádáme je o to, aby zvážili i další propouštění na svobodu.

—————

Zpět