Mír, demokracie a lidská práva v Asii

20.09.2009 23:05

Ve dnech 10. a 11. září 2009 se v Praze konala stejnojmenná konference nadace Forum 2000. „Účastníci konference se zaměří na prosazování a uplatňování Všeobecné deklarace lidských práv, a to především v oblasti svobody myšlení, svědomí a náboženství, ochrany kulturních práv náboženských a etnických menšin včetně ochrany jazyka, duchovních tradic a zvyků, na právo na vzdělání jako na jedno z nejvíce popíraných práv menšin, a konečně i na environmentální práva a jejich souvislost s ochranou lidských práv,“ sdělil před konferencí ředitel Nadace Forum 2000 Oldřich Černý. Václav Havel v úvodním vystoupení řekl, že konference je podporou pro bojovníky za demokracii a svobodu v Číně, Tibetu, v ujgurské oblasti, KLDR, Barmě i jinde. Z jeho slov vyplynulo, že nyní máme možnost vracet pomoc, které se nám dostalo před rokem 1989.

 

Na tiskové konferenci Jeho Svatost dalajlama prohlásil: „Vy už jste po dlouhém boji dosáhli svobody. Myslím si ale, že svoboda patří každému člověku. Demokracie, otevřenost – to je podle mě světový trend. Asie také potřebuje otevřenost, transparentnost a lidská práva.“  Na konferenci ale upozornil, že demokracii nelze Číně jednoduše vnutit, zájem o ni musí přijít ze země samotné. Rebiya Kadeerová dalajlamu doplnila přesvědčením, že pro zlepšení stavu lidských práv v Číně je ovšem nutný tlak mezinárodního společenství na Peking.

 

„Ve věznicích v Barmě je více než 2100 politických vězňů,“ potvrdila bývalá barmská studentská aktivistka a zakládající členka Barmské ženské ligy Khin Ohmar. Za důležité považuje to, aby svět na Barmu před volbami v roce 2010 nezapomněl.

 

Video z konference ke shlédnutí zde.

—————

Zpět