Den Tibetu 10. března

10.03.2011 17:00

Přijďte prosím vyjádřit svou podporu lidským právům v Tibetu!

Letos budete moci v Hradci Králové oslavit s Amnesty International Den Tibetu. Akce proběhne ve Sluneční čajovně 10. března 2011. Mezi 17:00 a 19:00 přijďte na Velké náměstí před čajovnu symbolicky vyjádřit svou podporu Tibetu zapálením svíčky. Na místě bude k podpisu urgentní apel za vězněného dokumentaristu Dhondupa Wangčhena a také za Jigme Gyatsa, aktivistu odsouzeného v roce 1996 za „zločiny ohrožující národní bezpečnost“ na 15 let. Nyní bylo Jigmeovi o další tři roky vězení prodlouženo. Byl několikrát mučen a bit. Dhondup Wangčhen je autorem snímku Nechat strach za sebou. Film dává prostor Tibeťanům vyjadřujícím obdiv dalajlamovi a stavícím se kriticky k čínským úřadům. Dhondup Wangčhen byl odsouzen 28. prosince 2009 za „podněcování separatismu“ k šesti letům vězení. Je držen ve vazební věznici č. 1 ve městě Xining. V průběhu výslechů v roce 2008 byl mučen a vystaven špatnému zacházení. Trpí žloutenkou typu B, jejíž léčba mu není umožněna. 

Právě dokument Nechat strach za sebou (Leaving Fear Behind) a taktéž Behind The Sea, který pojednává o manželce Dhondupa Wangčhena, bude možné zhlédnout od 19:00 uvnitř čajovny, kde také zazní pár slov o lidských právech v Tibetu, uskuteční se prodej drobných věcí na podporu Amnesty International atd. 

Vloni 10. března jsme se účastnili promítání zmíněného Wangčhenova dokumentu před čínskou ambasádou v Praze, letos bychom ho rádi představili hradeckému publiku. 

Jste srdečně zváni! 

—————

Zpět