Čína prý sníží počet poprav

31.07.2009 15:25

Dobrou zprávu přinesla BBC s odvoláním na čínský deník China Daily. Podle vyjádření místopředsedy Nejvyššího lidového soudu Zhanga Juna Čína hodlá znatelně snížit počet rozsudků smrti. Podle něj by mohla být upravena příslušná legislativa s cílem snížit počet poprav. 

Velký optimismus ale není vzhledem ke zkušenostem na místě. Přestože před dvěma lety udělilo čínské vedení Nejvyššímu lidovému soudu pravomoc přezkoumat rozsudky vynesené soudy nižší instance, tak skutečný počet poprav je stále vysoký a země ho tají. Podle Amnesty International bylo vloni v Číně popraveno nejméně 1718 lidí a dalších nejméně sedm tisíc lidí k trestu smrti odsouzeno. V Číně je navíc možné popravit člověka za daňové úniky, pašování nebo kuplířství.

Přesto je patrné, že se čínská justice vydává pomalu, ale přece jen směrem k oslabování absolutního trestu. K tomu, aby tento vývoj nebyl pouze naoko, chceme svojí troškou přispět i my. Proto jsme přichystali dopis čínskému ministrovi spravedlnosti a předsedovi Nejvyššího lidového soudu. V něm vyjadřujeme naše potěšení nad uvedeným prohlášením a snížení poprav vidíme jako další krok ke vzájemnému sblížení našich zemí.  

—————

Zpět